21 Ağustos 2021 Cumartesi

Kuvars Kumu

 Kuvars kumu , bu moleküllerin hava yollarıyla uzun dönem alınmasının, ciddi solunum yolu reaksiyonlarına sebebiyet verdiğini söyledi. Hürkal'a göre söz konusu küçük partiküllerin yoğun solunmasıyla astım hastalarında alevlenmeler, uzun dönem çalışanların maruz kalmasıyla da akciğerlerde kireçlenme ortaya çıkıyor.



Fotoğraf: Tahsin Ceylan“Sahilden başlayıp en derin çukurlara kadar olan tüm deniz dibini içeren alanda birçok omurgasız, balık ve kabuklu yaşam sürer. Suya karışan kireç suyu bu türlere zarar verir. Balıkların kum havuzu kumu yapışması olasılığı çok yüksektir. Kıyıkışlacık bölgesinde de yoğun sedimantasyon (kanda en fazla sayıda bulunan hücre türü) nedeniyle deniz çayırları büyük risk altında. Deniz yaşamına, oraya ait olmayan bir şey bırakmak her zaman tehlikedir. Maalesef insanlar rant uğruna bu tahribatı yapıyor.”

Kuvars kumu, kuvarsca zengin magmatik, metamorfik kayaçların ayrışması sonucu oluşan 2 mm'den küçük kuvars (SiO2) tanecikleridir. Kuvars kumları beyaz renklidir; demir oksit içeriyorsa, renkleri pembeden kızıla veya kahverengine kadar değişir. Silisten (SiO2) oluşan kuvars kumu az miktarda kil, feldspat, demir oksitler, karbonatlar ihtiva edebilir. Doğada saf olarak bulundukları gibi istenmeyen safsızlıklar ile karışmış olarak silis kumu bulunabilir. Kuvars kumları kullanma amaçlarına göre gerek fiziksel, gerekse kimyasal açıdan istenen özelliklere getirilebilmeleri için cevher hazırlama işlemlerine tabi tutulabilirler.

Kuvars endüstriyel uygulamalarda sıklıkla kullanılan vazgeçilmez bir mineraldir. Kuvars kum oluşturan ve dünyada en çok bilinen minerallerden biridir. Bütün sıcaklık değerleri altında oluşabilir. Kuvars, silika veya silikon dioksit (SiO2) içerir ve birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Renksiz ve ya kimyasal yapısına göre beyaz, mor, kahverengi, siyah gibi renklerde bulunabilen kuvars minerali, tüm mineral ortamlarında oluşur ve yeryüzü kayalarının önemli bir bileşenidir. Hem fiziksel hem de silis kum olarak hava koşullarına karşı dayanıklıdır. Bu dayanıklılık, onu dağ tepelerinin baskın minerali ve sahil, nehir ve çöl kumu ana bileşeni yapar. Mohs skalasındaki sertliği 7 olan kuvars bu özelliği ile birçok doğal mineralden ayrılır. 

Sahip olduğu yüksek sertlik değeri ona harika bir aşındırıcı olma özelliğini kazandırır ancak tek başına bu özelliği yapı malzemeleri uygulamalarında kullanılması için yeterli değildir. İhtiyaç duyulan kuvarsın özellikleri iyi bilinmelidir. Örneğin, kuvars kumunun beton üzerindeki etkisi kumun saflığı ve parçacık büyüklüğü dağılımına bağlıdır. Kuvars kumu betonlamada kullanılan ana bileşen olduğundan, saf ve en iyi dereceli kumlama kumu kullanımı beton dayanımına büyük ölçüde fayda sağlamaktadır. Kuvars kimyasal bileşiklere, sıcağa ve dövülmeye karşı dirençlidir.